Για την συγκέντρωση των συνταξιούχων της Αττικής στην Αθήνα και την συνάντηση της αντιπροσωπίας της ΣΕΑ με τον Υπουργό εργασίας, κ. Ιωάννη Βρούτση και τον Υφυπουργό κ. Παναγιώτη Τσακλόγλου

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ   ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ   ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

ΙΚΑ – OAEE – ΔΗΜΟΣΙΟΥ – ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ – ΕΛΤΑ – ΟΣΕ –– ΠΕΣ ΝΑΤ– ΠΣΣ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ – ΠΟΣΕΑ ΕΤΕΑΠ – ΕΣΤΑΜΕΔΕ

Σωκράτους 23 – Αθήνα ΤΗΛ. (210) 52 01 573 -  52 29 442 –ΦΑΞ.52 29 907

E-mail osika@otenet.gr

 

Αθήνα 9/10/20

 

Δελτίο τύπου

Για την συγκέντρωση των συνταξιούχων της Αττικής  στην Αθήνα και την συνάντηση της αντιπροσωπίας της ΣΕΑ με τον Υπουργό εργασίας, κ. Ιωάννη Βρούτση και τον Υφυπουργό κ. Παναγιώτη Τσακλόγλου

 

 

Στις 8/10/20 πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση που είχε εξαγγελθεί από τις συνταξιουχικές οργανώσεις Αττικής της ΣΕΑ, με όλα τα μέτρα προστασίας από την πανδημία.

Οι συνταξιούχοι που μαζικά και αγωνιστικά πήραν μέρος έκαναν καθαρό ότι συμμετέχουν στους αγώνες και θα συνεχίσουν, διεκδικώντας ό,τι μέχρι σήμερα τους έχει αφαιρεθεί από τις καταστροφικές περικοπές των περασμένων χρόνων. Οι  μειώσεις από τις κυβερνήσεις στις συντάξεις, κύριες, επικουρικές, στο ΕΚΑΣ, στα δώρα, στην υγεία, στα φάρμακα, στις κοινωνικές παροχές, υφίστανται συνεχώς και έχουν προσθέσει στην ζωή μας ανυπέρβλητα προβλήματα. 

Με βάση αυτή την απαίτηση η αντιπροσωπία της ΣΕΑ που συναντήθηκε με τους δύο υπουργούς έθεσε το διεκδικητικό πλαίσιο των αιτημάτων και τους έκανε καθαρό ότι οι συνταξιούχοι σε όλη την χώρα διεκδικούν στο ακέραιο τα παρακάτω:

 

  • Τις περικοπές στις κύριες, επικουρικές συντάξεις, τα δώρα, το ΕΚΑΣ, τα φάρμακα, το άνοιγμα των νοσοκομείων και οι εκατοντάδες δομές στην υγεία, που  έκλεισαν και να καλυφθούν άμεσα οι τραγικές ελλείψεις σε αυτά που λειτουργούν με υλικά, κρεβάτια, γιατρούς και νοσηλευτές. Όπου δεν έχει εφαρμοσθεί ο νόμος 4670/20 για την αναπροσαρμογή των επικουρικών συντάξεων να λυθεί άμεσα.
  • Να δημιουργηθούν τώρα νέες υποδομές με δημόσιους οίκους ευγηρίας, κέντρα αποκατάστασης. Να γίνει πρόσληψη προσωπικού για βοήθεια στο σπίτι των ανήμπορων και άμεσα δωρεάν μοριακή ανίχνευση του ιού covid-19 σε όλους τους εργαζόμενους των μονάδων.
  • Να προσληφθεί προσωπικό στα ασφαλιστικά ταμεία και να εκδοθούν άμεσα οι εκκρεμείς συντάξεις που φθάνουν τις εκατοντάδες χιλιάδες. Οι επικουρικές συντάξεις πολλών ταμείων η απόδοσή τους εκκρεμεί  από το 2015.
  • Να αποδοθούν τώρα με πολιτική απόφαση της κυβέρνησης τα αναδρομικά του 11μηνου Ιούνης 2015, Μάης 2016 που αφορούν τις κύριες, επικουρικές συντάξεις καθώς και τις αποδοχές της 13ης και 14ης σύνταξης, σε όλους τους συνταξιούχους. 
  • Να σταματήσει κάθε ενέργεια της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης αρχίζοντας από την Επικουρική.
  • Να ανακεφαλαιοποιηθούν τώρα τα ασφαλιστικά μας ταμεία.
  • Να δοθούν άμεσα αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις και να ορισθεί η κατώτερη σύνταξη στα 600Ευρώ από τα 384 που είναι σήμερα.

Οι απαντήσεις που δόθηκαν στην αντιπροσωπία της ΣΕΑ και ήταν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους (τα προβλήματα της υγείας θα συζητηθούν με τους αρμόδιους υπουργούς),  είναι:

Με την επικείμενη καταβολή των συντάξεων θα καταβληθούν τα αναδρομικά κουτσουρεμένα μόνο στις κύριες συντάξεις εκείνων των συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα  που τους έχει γίνει περικοπή με βάση τους νόμους 4051 και 4093/12. Για τους συνταξιούχους του Δημοσίου τομέα παρότι δεν έχει βγει απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου θα καταθέσει άμεσα τροπολογία όπου θα δοθούν εφάπαξ αναδρομικά 11 μηνών μόνο στις κύριες συντάξεις.  Με αυτό τον τρόπο το 1,5 εκατ. συνταξιούχοι από τα 2,5 του συνόλου δεν θα πάρουν τίποτα. Και αυτό το θεωρούμε απαράδεκτο.

Μας διαβεβαίωσαν ότι θα προχωρήσουν με γρήγορες διαδικασίες την έκδοση των εκκρεμών συντάξεων που χρονίζουν, ότι το επόμενο διάστημα το ψηφιακό σύστημα θα αποδώσει και αυτές θα εκδίδονται με γρήγορες διαδικασίες. Καθώς θα αντιμετωπισθούν ζητήματα λειτουργίας και σύνδεσης των επιμέρους ταμείων με το ΕΦΚΑ, όπως πιο ενδεικτικά το ΝΑΤ.

Για τα θέματα της ιδιωτικοποίησης των επικουρικών συντάξεων ουσιαστικά το προχωρούν, με σοβαρούς κινδύνους τόσο για τους παλιούς συνταξιούχους αλλά κυριότερα για την νέα γενιά να γίνουν έρμαιο των επιχειρηματικών χρηματιστηριακών ομίλων.

Δεν δόθηκαν θετικές απαντήσεις για άμεσες αυξήσεις στις συντάξεις όλων των συνταξιούχων μετά από τις περικοπές των δέκα χρόνων καθώς την καταβολή των δώρων μας. Όπως με όλες οι κυβερνήσεις, αρμόδιοι υπουργοί  τους δηλώνουν ότι παρακολουθούν και σέβονται τις αποφάσεις της δικαιοσύνης, αλλά νομοθετούν με βάση την δημοσιονομική αντοχή της οικονομίας. Παρόμοιες είναι οι αποφάσεις των Ευρωπαϊκών δικαστηρίων και θεσμών. Για την χώρα μας στοχεύουν να υλοποιηθεί η στρατηγική τους που είναι να μειωθεί το ποσοστό επί του (ΑΕΠ)  Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος για τις συντάξεις, στο 11.5% από το 15,5% που ήταν το 2018. 

Άρα οι δικαστικές αποφάσεις δεν αποδίδουν χρήματα στους συνταξιούχους αυτό επιβεβαιώνει η ζωή από την πορεία των δικαστικών αποφάσεων στην χώρα μας από το 2015 μέχρι σήμερα.

Είναι καθαρό το ό,τι  κερδίσαμε, το καταφέραμε μέσα από την αγωνιστική μας δράση.

Ξέρουμε καλά ότι λύσεις στα αιτήματά μας θα δοθούν με πολιτικές αποφάσεις, γιατί με πολιτικές αποφάσεις έχουμε τις περικοπές. Οι κυβερνήσεις κυβερνούν και όχι τα δικαστήρια.

Θα συνεχίσουμε τους αγώνες μας σε όλη την χώρα με όλες τις μορφές με όλα τα μέτρα για την πανδημία.

 

Οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις

 

 

 

 

Κατηγορία: